Articui 2013, Atualitât

“Botteghe Oscure” di chenti…

Al è jessût vuê su Il Quotidiano del Friuli-VG”. Velu chì!

IL “BRAND” MIÔR. PAR FÂSI COGNOSSI E RICOGNOSSI ATOR AL COVENTE TIRÂ FÛR LA LENGHE

“Botteghe Oscure” di chenti e altris provincialisims

Si visaiso di “Botteghe Oscure”? No fevelìn dal innomenât palaç di Rome, sede dal PCI, ma o fasìn riferiment al titul di une rubriche dal periodic satiric “Cuore”, che dal 1989 al 1996 al è stât il sfuei di “resistence umane” a nivel talian. Chê rubriche e jere dedicade aes insegnis des buteghis e aes denominazions des impresis plui fantasiosis e une vore dispès ancje plui assurdis. La idee e jere chê di dâ spazi a chei nons, magari intun inglês fantasiôs e clopadiç, che a tacâ di in chê volte si cjatavin in ogni dontri. L’intindiment al jere dâ cont dal spirt dai timps e menâ ator chê tindince che e je lade indenant fintremai al dì di vuê.

Lant ator pal Friûl, nus ven di pensâ avonde dispès che une rubriche di cheste fate e cjatarès ancje cumò nons, buteghis e vitrinis di contâ. Un câs emblematic al è chel di chê iniziative imprenditoriâl, che tal invier passât e à viert un so spazi propit tal centri di Udin, in Place dai Grans. Cualchidun al podarès dî che a son tancj nons une vore piês di chel e o sin in cunvigne cun cheste osservazion, ma si permetin di tignî cont di “Eat Friuli” propit par vie che daûr di une denominazion flape (piês ancjemò se e fos stade “Eat FVG”) al è progjet interessant. Cun di fat, cemût che si lei ancje tal sît internet, la societât e ten dongje diviers produtôrs di chenti che si dan adun par promovi i lôr prodots tal setôr enogastronomic, marcant la lôr ecelence, la lôr tipicitât e la lôr cualitât. Pecjât che lu fasi cuntun non – un “brand”, cemût che a disin i esperts – che al somee une copie smavide di chel de innomenade cjadene di buteghis inventade di Oscar Farinetti e che al sune sù par jù compagn di chel di iniziativis similârs inviadis inaltrò. Mancul mâl che e je la peraule «Friuli», però ancje tal test des declarazions programatichis fatis passe dîs agns indaûr di un president de Regjon Sardegne si cjatave ca e là la peraule «Sardegna», ma si si fevelave di Alps e des undis provinciis de Lombardie…

A coventaressin plui cûr e plui snait e une vore di mancul di chel provincialisim che al puarte in maniere automatiche a simiotâ modei talians o forescj, fintremai a clamâ “musetto” chel che al è il muset e duncje a clamâ “Eat Friuli” ce che al podarès jessi clamât doprant ancje peraulis golosis tant che “Bon”, “Gust” e “Friûl”. Ognidun al à la libertât di dâsi il non che al à miôr, però soredut te promozion de nestre tiere, dai siei prodots e de sô ufierte turistiche, par marcâ pardabon tipicitât e cualitât, al coventarès doprâ di plui e miôr, in maniere visibile, creative e normâl, lis sôs lenghis, che a son par nature une marcje di tipicitât.

Al è par chest che e sune simpri plui provinciâl e vecje chê cjançon che e met une cuintri di chê altre lis lenghis: il furlan, l’inglês, il talian… Vuê a coventin dutis chês e altris ancjemò: par capî, par fâsi capî e soredut par fâsi cognossi e par fâsi ricognossi.

EURO FURLAN
eurofurlan@gmail.com

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One thought on ““Botteghe Oscure” di chenti…

  1. Pingback: Il Blanc e il neri | EURO FURLAN

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